PayPal konačno u Srbiji

               Pay Pal placanje

Bezbrojne su prednosti koje nam je internet doneo u 21.-om veku; do sada su ih već iskusili kako mladi tako i stariji. Ne postoje više generacije koje njegove olakšice ne dotiču. Pored toga što nam pruža neverovatnu dostupnost maltene svih informacija iz oblasti istorije, nauke, sporta, dostignuća, kulture, sveta, umetnosti – svega; internet nam omogućava laku i jeftinu komunikaciju sa našim najmilijima na drugom kraju sveta, dobru reklamu ali i obavljanje mnogih drugih poslova kao što je kupovina. Da, danas više ne morate trošiti mnogo vremena da obiđete određenu prodavnicu i kupite željeni proizvod. Jednostavno možete posetiti njihov web sajt i poručiti ga. Sve je daleko jednostavnije, pogotovo ako tačno znate šta Vam je potrebno, na samo „dva klika“ mišem, od kuće u fotelji ili iz poslovne kancelarije možete kupiti određeni proizvod i on će Vam za koji dan stići na kućnu adresu. Čak i ukoliko ne znate šta Vam tačno treba i dvoumite se između više sličnih proizvoda, obično na sajtovima ovakvih online shop-ova imate sve specifikacije proizvoda, sve prednosti i mane do detalja opisane i naravno samu cenu proizvoda. Da biste pogledali i istražili proizvode, i na miru se opredelili za onaj koji Vama najviše odgovara više ne morate boraviti u gužvi, juriti prodavce kako bi Vam nešto pojasnili, sada sve to možete saznati sami od kuće. Razmislite samo o dragocenom vremenu koje se na ovaj način štedi, vremenu koje možete posvetiti svojoj porodici, svojim najmilijima, svojim hobijima i interesovanjima; pogotvo još ako je reč o poslovnoj kupovini za Vašu firmu, a ne o ličnim stvarim u čijoj biste kupovini i izboru uživo možda i uživali. Ali, prednosti ovog načina kupovine nisu samo u vremenu i brzini nego i u dostupnosti; jer ukoliko Vam je potreban određeni proizvod koji ne možete pronaći nigde u našoj zemlji, zahvaljujući internetu danas, možete ga poručiti i kupiti od kuće. Na koji način funkcioniše „onilne“ kupovina i plaćanje? Upravo to je tema celog ovog članka – PayPal.

Šta je PayPal?

PayPal je kompanija koja omogućava najlakše i najbezbednije novčane transfere putem interneta. U ovoj novoj eri, jednostavno je bilo neophodno smisliti neku alternativu, neku drugu varijantu koja bi zamenila klasične metode plaćanja ( čekovi, ugovori, keš).

Kako PayPal zapravo funkcioniše?

Svaki korisnik PayPal-a poseduje svoj korisnički račun, nešto nalik žiro računu ili tekućem računu u bilo kojoj banci. Dakle, može se reći da je PayPal nešto kao internet banka nove generacije. Međutim, uz bilo koji od PayPal računa (ima ih više) mora stajati određena važeća kreditna ili debitna kartica poput: Masterkard, Amerikan Ekspres, VIZA, Viza elektron i sl. Prilikom otvaranja željenog PayPal računa, korisnik upisuje broj svoje važeće kreditne ili debitne kartice. Dakle, PayPal račun je zapravo povezan sa Vašim običnim bankovnim računom, i u slučaju da se nešto desi sa Vašom važećom karticom sa kojom je povezan, to se direktno odnosi i na Vaš PayPal račun. PayPal nudi svojim korisnicima usluge otvaranja tri različite vrste računa: Lični račun; Premier račun; Poslovni račun. Svaki od ovih računa ima svoje mogućnosti i ograničenja, tako na primer lični račun prevashodno služi za slanje novca, premier račun služi podjednako i za primanje i za slanje novca i podržava daleko veće iznose od ličnog računa, a poslovni račun, kao što mu samo ime govori namenjen je poslovnim korisnicima i poseduje određene pravne razlike u odnosu na prethodna dva računa. U zavisnosti od Vaših potreba za novčanim transferom preko interneta možete se odlučiti za neki od ova tri računa – sve nalikuje kao da račun otvarate u običnoj regularnoj banci.

Kakvu to vrstu plaćanja nudi PayPal?

Svako plaćanje preko PayPal računa, odnosno svaki transfer novca naziva se skraćeno P2P. Ova skraćenica potiče od engleskih reči „person to person“ koje znače: klijent-klijentu. Na ovaj način moguće je da bilo koja osoba koja ima e-mail adresu prenese, odnosno pošalje novac bilo kojoj drugoj osobi koja ima svoju e-mail adresu. Uplatilac koji želi da ostvari uplatu preko PayPal prvo se mora registrovati na njihovim stranicama, zatim prebacitii željenu sumu novca na svoj korisnički PayPal račun. Ovo može uraditi direktno sa tekućeg računa banke, ili preko pomenutih debitnih i kreditnih kartica. Priamalac novčanog iznosa kojem je uplaćeno može da otvori svoj korisnički PayPal račun, ali i ne mora, može jednostavno da zatraži direktan prenos na svoj tekući/žiro račun u banci. PayPal postoji već punih 15 godina u Americi, dok u Evropi funkcioniše od 2004.godine. Njegova dostupnost rasprostranjena je u 58. različitih zemalja širom sveta, u većini njih već godinama, dok se u našoj zemlji mogućnost korišćenja PayPal računa pojavila tek pre oko dva meseca ( 09.04.2013.). Svega četiri godine od osnivanja, PayPal je pripao vodećoj svetskoj korporaciji I –bej (eBay). I-bej korporacija omogućava aukcijsku kupovinu i prodaju raznoraznih proizvoda, a ideja je nastala sasvim slučajno kada je Pierre Omidyar kreirao svoj web sajt i na njemu stavio aukcijsku ponudu svog pokvarenog lasera. Pierre nije smatrao ni da će uspeti laser da proda, a svakako nije imao predstavu da će ova njegova ideja doživeti toliki uspeh i izrasti u vodeću svetsku korporaciju za aukcijsku online kupovinu. Prvobitni originalni naziv sajta koji je kreirao Piere bio je „AuctionWeb“, odnosno „Web za aukciju“. Tako je ova korporacija prepoznala sve kvalitete i olakšice PayPal sistema te ga je otkupila. Danas, postoji mnogo mladih ljudi koji ne mogu ni da zamisle kupovinu kako ni bez PayPal-a tako ni bez I-beja. Činjenica je da nam je zahvaljujući i jednoj i drugoj ideji mnogo toga lakše i brže dostupno.