Šta je CMS?

izrada sajta u wordepress-u - cms

Postoje ljudi koje ne zanima samo da im se nešto uradi, već vole da se upuste u svaku tematiku i da saznaju kako se to nešto zapravo radi. Za sve one koje zanimaju informacione tehnologije otvoren je ovaj blog, gde možete čitati kraće tekstove o raznim oblastima internet marketinga, kao i o najnovijim internet tehologijama. Danas, ćemo pokušati da odgovorimo na pitanje: „Šta je to CMS?“ CMS je nešto što bi zaista i trebalo da Vas zanima ukoliko želite izradu svog sajta, jer on služi upravo da Vama pomogne. Ukoliko imate ambicije da nakon jednom postavljenog sajta sami nastavite da ga ažurirate i stavljate najnovije informacije onda Vam je CMS, odnosno Content Management System, zaista potreban. Svi koji barataju engleskim jezikom, verovatno već polako počinju da razumevaju o čemu se to radi,  za one koji nisu sigurni šta znači naziv na engleskom pružićemo prilagodljiv prevod – Sistem za upravljanje sadržajem. Dakle, ukoliko Vaš sajt predstavlja neku oblast koja se svakodnevno menja i razvija i neophodno je dopunjavati njegov sadržaj potreban Vam je CMS. On je toliko jednostavno isprogramiran, da se u njemu može snalaziti prosečan korisnik računara. Naravno preko njega se ne mogu menjati glavne stvari koje čine i organizuju Vaš sajt, već prvenstveno tekstualni sadržaji i fotografije. Da bi ste menjali ceo izgled sajta bilo bi Vam potrebno mnogo više znanja, ali za to nema potrebe. Jednom kvalitetno urađen sajt, zahteva prosto i lako održavanje.

CMS je rešenje novijih generacija. Pre toga, devetesetih godina skoro svi sajtovi bili su programirani u programskom jeziku HTML-u, koji nije imao ovakve mogućosti vlastitog uređenja i dopunjavanja sajta. Od kada se prešlo na savremene programske jezike poput  PHP-a, krenulo se i sa razvijanjem mogućnosti oko dopunjavanja sajta od strane vlasnika. Sada, sa CMS-om sve to je postalo krajnje jednostavno i funkcionalno. Kao i kod ostalih internet aplikacija tako i kod CMS postoji više različitih sistema u ponudi, npr. Joomla, Textpattern, Drupal, Expression Engine… U zavisnosti od Vaših potreba za uređivanjem sajta, odabraće se i odgovarajući CMS sistem. Ono što bi trebale da budu ključne karakteristike kvalitetnih CMS sistema jesu: funkcionalnost i lakoća upravljanja sadržajem, logično uređenje, prilagođavanje drugačijim svrhama, preglednost strukutre podataka… U principu, poenta svakog CMS sistema je da omogući vlasnicima sajta udobno i jednostavno dalje ažuriranje, snalaženje bez dublje dalje obuke ili učenja osnova programiranja. Obzirom da je današnji način života izuzetno brz, i da se promene na svakom polju skoro svakodnevno dešavaju programeri su osetili potrebu da izgrade jedan ovakav sistem i olakšaju kako sebi tako i vlasnicima sajtova. Zamislite samo – pre CMS-a, za svaku željenu objavu ili izmenu sadržaja sajta morao se kontaktirati programer. Sada više ne mora. I dalje mislite da Vam CMS nije potreban?

Izrada sajta u WordPress-u

JIS Beograd koristi WordPress kao glavnu platformu za izradu sajta. Ovaj CMS je vrlo jednostavan za rukovanje, a svakako mi ćemo Vam dati najosnovniju obuku za rad i nećete morati nikada, nikog da molite i skupo plaćate web programere koji nikada nemaju vremena, a svoje usluge po navici papreno naplaćuju. Imaćete svoj sajt kao na dlanu i uvek, zhavaljujući WordPress-u i nama, moćićete da dodajete nove sadržaje ili da menjate stare.