Google AdWords

google-adwords

Sigurna i kvalitetna internet reklama – Google AdWords

Verovatno ste već imali prilike da čujete kako se u oblastima internet marketinga sve češće pominje nekakav „Google AdWords“… ne znate o čemu je reč? Google AdWords odavno više nije novi način reklamiranja Vašeg sajta, ali je svakako sve popularniji, on čini jednu od osnovnih komponenti svake potpune i uspešne internet reklamne kampanje. O čemu je reč, kako funckioniše Google AdWords, kome je sve namenjen i zbog čega se je on toliko značajan kada je reč o internet reklamiranju, odnosno o popularizaciji Vašeg sajta?

Krenimo redom – Google AdWords je jedna vrsta Google platforme namenjena isključivo za oglašavanje. Ukoliko dovoljno poznajete engleski jezik onda Vam je i iz samog naslova bilo poznato o čemu se ovde radi; barem ste mogli nalsutiti da je reč o nekakvoj vrsti oglašavanja, jer na engleskom jeziku „Ad“ znači oglas, a „Word“ znači reč… Pa, tako veoma jednostavno dobijamo da „Google AdWords“ na našem jeziku znači „ Google oglasne reči“. Šta su te „Google oglasne reči“ i gde na internetu imamo prilike da ih vidimo? Naime, vrlo je verovatno da ste se svi Vi veliki broj puta susretali sa ovom vrstom oglasa, samo neki od Vas nisu znali šta je u pitanju. Naime, pretpostavljajući da i Vi (kao i većina planete  ), za svoje pretrage na internetu koristite pretraživač „Google“, onda Vam se sigurno desilo da prilikom neke pretrage uočite u rezultatima linkove koji se po nečemu razlikuju od ostalih. U pitanju su oni linkovi koji se pojavljuju prvi, i najčešće su obeležni sa malim belim slovima u žutom kvadratu na kojima stoji „Ad“. Takođe, moguće je sa desne strane dobiti celu listu takvih oglasa, ispod žutog kvadratića u kojem takođe belim slovima stoji „Ads“. To znači da su vlasnici sajtova platili Google da se njihov oglas (odnosno link kao i svaki drugi u pretrazi) nađe među prvima na listi (na osnovu zadatih ključnih reči). Dakle, da bi potencijalni klijenti lako i brzo došli do njih, do njihovog sajta, njegovo bolje pozicioniranje moguće je i pomoću ove plaćene reklame, odnosno pomoću Google AdWords-a. Naravno, žuti kvadratić sa belim slovima samo je jedan od načina na koji Google obaveštava svoje korsnike da je reč o reklamama, odnosno o sajtovima koji su na tu poziciju dospeli zahvaljujući plaćenoj reklami… Google ovo često menja, pa tako oglasi ne moraju biti obeleženi baš žutim kvadratićem, moguće je da ceo oglas bude uokviren drugom bojom, itd. Važno je samo da uvek bude na neki način jasno vidljivo korisnicima da je reč o oglasu.

Kome je sve namenjen Google AdWords? Namenjen je svima onima čiji posao uveliko zavisi od poseta na njihovom sajtu; dakle, za sve velike svetske i domaće firme i kompanije kojima je web sajt od presudne važnosti za poslovanje, veoma je važna dobra pozicija na Google pretragama. Čak iako se sajt nalazi na prvoj stranici pretrage, neće biti na odmet da se reklama proširi ovim oglasom, te da nakon pretrage taj sajt bude baš prvi. Možda najbolji primer za sajtove kojima je neophodna dobra pozicija, pa samim tim i Google AdWords jesu – internet prodavnice. Naravno i svi oni sajtovi koji imaju ogromnu konkurenciju.

Zbog čega je Google AdWords toliko značajan i popularan? Google AdWords je veoma značajan i popularan u internet marketingu najviše zbog načina na koji funkcioniše. Naime, trik je u tome, što Vi oglas za Vaš sajt postavljate potpuno besplatno, a Google plaćate samo kada neko klikne na Vašu reklamu i na taj način poseti Vaš sajt. Dakle, pomoću Google AdWords-a Vi plaćate za sigurnu reklamu. Na taj način imate i evidenciju o broju posetioca Vašeg sajta koji su ga pomoću ove reklame otkrili. Znači, čak i oni nepoverljivi, nemaju šta da izgube ukoliko odluče da pokušaju na ovaj način da promovišu svoj sajt. Jer, platiće samo za onoliko poseta sajtu koliko je od te reklame bilo. Dakle, činjenica je da efikasnijeg i isplatljivijeg načina internet reklamiranja nema.

Da li sve ovo znači da nema potrebe ulagati u dizajn, SEO optimizaciju i ostale komponente koje čine kvalitet Vašeg sajta?Da li je dovoljno samo koristiti Google AdWords platformu kako bi moj sajt bio popularan?Naravno da nije dovoljno. Naime, postoji mnogo ljudi širom ove planete koji se nose tom pretpostavkom – čim je za sajt plaćen oglas, on mora biti da nije kvalitetan – pa, samim tim izbegavaju da klikću na postavljene oglase, već posećuju sajtove koji se bez dodatnog oglašavanja nalaze u rezultatima pretrage. Uostalom, i sami znate da nije dovoljno da neko samo dospe na Vaš sajt, već je poenta da ga sadržaj sajta privuče i da se on tu zadrži; da istražuje, čita, poruči Vaš proizvod, odnosno da Vas kontaktira za određenu uslugu koju nudite. Dakle, Google AdWords je odličan način da popularizujete Vaš sajt i time unapredite Vaše poslovanje, ali on ne može biti dovoljan za uspeh, bez kvaliteta samog sajta.