SEO Optimizacija Sajta

seo optimizacija sajta

Postoji bezbroj karatkeristika koje ulepšavaju Vaš sajt, čine ga promotivnijim, uspešnijim, preglednijim i jednostavno prijatnim za prikupljanje neophodnih informacija o Vašoj firmi, ponudama… Ali to da li će se nekome dopasti Vaš sajt ili ne u nekoj meri može varirati i od samog ukusa, a da bi ga neko uopšte procenio, neophodno je na prvom mestu da ga poseti! Ono čime se bavi SEO optimizacija sajtova je upravo rad na tome da Vaš sajt bude što posećeniji, što privlačniji, da zapravo bude prvi na listi pretraživača kada korisnici vrše pretragu te određene oblasti kojom se bavite. Da li ste se ikad zapitali na osnovu čega Google i ostali pretraživači prave redosled sajtova koji će Vam ponuditi u vašoj pretrazi? Upravo na osnovu SEO optimizacije i to na sledeći način:

Kako SEO optimizacija u stvari funkcioniše?

SEO optimizacija je naziv koji je potekao od engleske skaćenice SEO za Search Engine Optimisation, što bi na našem jeziku značilo prilagođavanje sajta pretraživačima. U nju spada skup više aktivnosti na profesionalnom nivou u vidu kvalitetnog sadržaja sajta – kako tekstualnog tako i vizuelnog, korisnih informacija, ključnih reči koje se ponavljaju u tekstovima i još mnogo toga… Neupućeni ljudi koji se prvi put upuštaju u pravljenje sajta za njihovu firmu, načuli su nešto  o tome kako bi mogli da se nađu prvi na Google-ovoj listi pretrage i smatraju da je to vrlo jednostavno, da postoji neka „caka“, da ako plate više da će to postići… u pitanju je jedna velika zabluda, jer da bi se upravo Vaš sajt našao prvi na listi on mora, pre svega biti kvalitetan! Naravno postoje i posebni plaćeni oglasi koji se objavljuju na Google-u i ostalim pretraživačima, ali to nije ono što nas sada zanima – nas interesuje kvalitet!

optimizacija sajta za google

Ključne reči su veoma važne,  ali ne možete na sajt staviti samo njih, i ponavljati ih do besmisla, time nećete postićiu zapravo ništa, osim možda da stave zabranu na Vaš sajt. Imajte u vidu da i pretraživači imaju svoje ciljeve, svrhe, konkurencije i žele da budu što bolji, otuda bi i za njih bio problem da na prvoj strani izbace nekvalitetne sajtove kao odogovor na Vašu pretragu. Dakle profesionalno uređen sajt u svim svojim aspektima  – vizuelno, grafički i naravno tekstualno – daje povoljnu optimizaciju i time Vas veoma dobro rangira prilikom pretrage – a to sve možete dobiti kod nas po izuzetno pristupačnim cenama.   Originalnost se ceni u svim oblastima, pa i ovde, čak i kada je sajt i njegova rangiranost u pitanju. Elem, ako fotografije za Vaš sajt preuzimate sa već postojećih na internetu, savremeni pretraživači poput Googl-a mogu Vas okarakterisati kao plagijatora i rangiranti Vas pri dnu. Razmislite, treba nešto da Vas izdvoji da biste odskočili na vrh liste. Ako posetilac Vašeg sajta provede više vremena na njemu, i ako ga jedna tema za drugom prosto vuku da boravi tu na Vašem sajtu, da  se informiše  prikuplja kvalitetne i korisne informacije, i to će biti odskočna daska za popularnost Vašeg sajta, samim tim i bolja reklama i veći uspeh u Vašem poslu. Ne dajte se zavarati da se zbog jeftinog i masovnog načina reklamiranja na internetu zaboravilo na kvalitet. Daleko od toga, kvalitet je bio i uvek će biti presudan za svaki uspeh!

optimizaija sajta za pretrzivace

Svaki napisan tekst i odabir ključnih reči mora se raditi profesionalno. Pokušajte da se uživite u život Vaših mušterija, zamislite koje reči bi ste Vi kucali u pretraživaču, a da želite da dobijete upravo ono što nudite? Imajte u vidu i to za koga je proizvod/usluga namenjena, za koji uzrast… svemu ovome mora se pristupiti i iz nauke psihologije. Često, klijenti neće upamtiti vašu tačnu web adresu, ali će se setiti preko kojih reči su je pronašli. Metoda koja je još preporučljive za izbor ključnih reči je provera broja upita za njih u određenom vrmenskom periodu, a mi to radimo za Vas. Mi znamo šta se kuca u pretraživač za određenu tematiku i umemo da je napišemo i postavimo  na originalan način. Kao što smo već napomenuli, adekvatne ključne reči nisu jedino što je dovoljno da se Vaš sajt nađe prvi na listi, vrhunski svetski pretraživači poput Googl-a koriste preko 200 različitih kriterijuma da bi utvrdili kvalitet sajta. Pored ključnih reči jedan od faktora je i tkz. Page Rank koji ocenjuje vašu rangiranost sajta na osnovu veza sa drugim sajtovima i web stranicama, dakle dolazni linkovi ka Vašem sajtu su od velike važnosti. Ova vrsta optimizacije naizva se još i off page optimizacija, jer se ne odnosi na direktno uređivanje kvaliteta Vašeg sajta, ali je takođe od velikog značaja. Kao što možete videti, iz samo jednog malog dela priče i pojednostavljenih radnji ovde opisanih, SEO optimizacija sajta je jedan ozbiljan posao koji rade stručni i kvalitetno obučeni ljudi, a koji je od presudne važnosti za uspeh Vašeg sajta, odnosno Vašeg posla.

sajt za seo optimizaciju

Međutim, sa dobrom SEO optimizacijiom jednom postavljenom, tu nije kraj. Potrebe se svakodneveno menjaju, i kao što Vaši proizvodi/usluge moraju pratiti trendove, tako se i Vaš sajt mora stalno ispunjavati novim sadržajem, menjati i mora se stalno voditi računa o njegovom prilagođavanju za vodeće pretraživače. Nije dovoljno jednom se naći u vrhu da biste tu i ostali, stara slava ne čini čuda, neophodan je jedan temeljan i kontinuiran rad. Imajte u vidu, da je održavanje postignutog cilja ipak lakše nego sam put do njega.

Već imate svoj sajt, ali je on slabo posećen i ne izlazi među prve dve stranice u pretragama? Potrebna  Vam je SEO optimizacija! Obratite nam se – mi ćemo Vas uzdići do vrha!