Hosting

web hosting

Hosting za web sajt

Razvijanjem novih tehnologija, i interneta mnogi engleski termini su se „odomaćili“ i u našoj zemlji. Brzina napredovanja interneta, kompjutera i svega što ide uz to jednostavno je mnogo velika da bi bili u stanju da je ispratimo sa našim prevodima i terminima. Ali i to ima svojih koristi, jer sa time učimo i pomalo engleskog jezika preko čega dalje bolje razumemo neke računarske i internet osnove. Dakle, web hosting je termin, nastao od dve engleske reči – web i hosting. Web znači mreža, i ona Vam je verovatno poznata još iz čuvene skraćenice koju kucate na početku adrese skoro svakog sajta – www – a koja zapravo znači world wide web ili u bukvalnom prevodu na naš jezik – mreža širom sveta. Web je mreža, a hosting znači udomiti, ugostiti, i tome slično. Počeli smo sa prevodom ovog termina jer je to najbolji način za uvod u objašnjenje ovog pojma kao i način da zapamtite o čemu se zapravo radi. Jedan prost prevod označavao bi „udomljavanje na mreži“,

Šta je hosting?

Prilično je jednostavno, web hosting je zapravo prostor na nekom umreženom (povezanom) serveru u kojem se skladište svi Vaši podaci sa Vašeg sajta/prezentacije. Znači, pronalaženje prostora za Vaš sajt, ili šaroliko – „udomljavanje Vaše prezentacije“. Kada se kaže web server, najčešće se misli na bilo koji računar ili čak više jakih računara koji su povezani sačinjavajući tako tkz. „farmu“ kompjutera koji služe samo za web hostinge. Ali, zapravo web server je jedan kompjuterski program koji ta farma kompjutera koristi kako bi „isporučila“ web stranicu preko world wide web-a. Server je ime poteklo takođe od engleske reči serves što znači služiti posluživati, te stoga program web server zapravo „poslužuje“ sajtove i web stranice na svetsku mrežu (www), pri tome služeći se još i HTTP-om odnosno Hypertext Transfer Protocol-om. Ova grupa kompjutera koja se koristi kao web server, mora biti povezana statičkom IP adresom na internet. Ta IP adresa je zapravo unikantan broj, nalik onom što mi svakodneveno koristimo kod fiksnih i mobilnih operatera, s tim da su ovde u pitanju brojevi koji koriste kompjuteri kako bi međusobno komunicirali. I kao što je Vama neophodan nečiji telefonski broj da bi ste ga pozvali, ili da Vam stoji u imeniku i da odmah znate ko Vas zove, tako je i kompjuterima neophodan IP broj kako bi znali gde da sprovode dalje informacije, ko prima koje informacije itd… Da, toliko je jednostavno i simoblično, na neki način kompjuteri međusobno „telefoniraju“ odnosno prenose željene informacije. Farma kompjutera ili web server, povezani su sa internetom konstantno, kako bi sadržaj Vaših web sajtova/prezentacija bio dostupan 24 časa dnevno.

povoljan i jeftin hosting

Za one već upoznate sa ovim terminima koliko toliko, ili ljude koji barataju engleskim jezikom ovo sve je „mačji kašalj“ za razumevanje. Za one koji se tek upoznaju sa ovom terminologijom verovatno je učenje engleskog značenja ovih termina najbrži put u razumevanju ovog funkcionisanja. Većini Vas verovatno su i poznate ove skraćenice – www i http – kod kucanja adresa sajtova, i vrlo je moguće da ste za ostale termine čuli kod mladih ljudi. Nadamo se da Vam je sada jasnije, šta je to web hosting, šta je to web server i čemu oni služe.

Ako smo razumeli prethodne termine, možemo se vratiti na dalje karakteristike web hostinga koji on obuhvata. Ono po čemu se hostinzi i njihove cene razlikuju je po uslugama koje Vam pružaju u smislu prostora i aktivnosti koje su Vam neophodne za kvalitetno funkcionisanje Vašeg sajta. Dakle – „koliko para toliko muzike“ – u zavisnosti od cifre koju ste voljni da izdvojite za Vašu web prezentaciju toliko ćete prosotora i drugih karakteristika za nju dobiti, poput: veličine koja se meri u MB (megabajtima); omogućenom prenosu podataka u jednom mesecu koji se takođe meri u MB; broju FTP (File Transfer Protocol) naloga; broju e-mail adresa, i opcije da sami vršite adminstraciju svog sajta preko kontrolnog panela. Sve ove karakteristike biraju se u zavisnosti od Vaših potreba, ozbiljnosti i očekivane posećenosti Vašeg sajta. Ali, važno je napomenuti da ni jedan hosting zapravo nije skup, najskuplji hosting u našoj zemlji na godišnjem nivou manji je od minimalne mesečne plate. I što je još značajno napomenuti jedan web hosting paket omogućava Vam postavku više različitih sajtova. U zavisnosti koji ste paket odabrali, kakvi su Vam sajtovi zavisiće i njihov broj na tom jednom web hostingu, ali je vrlo korisno znati da ne morate uzimati novi web hosting paket za svaki web sajt koji želite da prezentujete. Dakle posedovanje i održavanje sajta nije neki novčani problem, a zarada koju možete imati od njega prevazilazi i uspeh najboljih tradicionalnih načina reklamiranja.

Naše cene su srazmerne Vašoj koristi od rezultata našeg rada. Novac uložen u optimizaciju nije trošak već investicija. Ako na primer za 200€ mesečno uloženih u promociju sajta povećate svoj obim posla i prihode za nekoliko puta uloženu sumu, shvatićete da je SEO optimizacija, i uopšte promocija Vašeg posla na internetu pravi potez.

Firme koje se bave web hostingom nazivaju se web hosting provajderi. I njihovo ime poteklo je engleske reči provide koja znači nabaviti/dobaviti/obezbediti. Najprostije, srpski rečeno – web hosting provajderi obezbeđuju prostor za Vaš sajt/prezentaciju. Njih ima dosta, i svaka firma nudi svoje pakete. U njima rade stučni i obrazovani ljudi koji se trude da Vam što više olakšaju izbor odgovarajućeg web hosting paketa za Vas, odnosno za Vaš sajt.

Veoma je važno upoznati se sa bar nekim osnovama pravljenja sajta, njegovog održavanja i funkcionisanja, jer će to pomoći u njegovom što bržem, a opet kvalitetnijem osmišljavanju, uređenju i postavljanju. Ali, ne morate ni da se uplićete u sve ovo mnogo, mi Vam nudimo jednstavno rešenje – kažite nam šta želite, kako želite da sajt izgleda, koliko Vam je važna posećenost i sve ostalo što očekujete od internet reklamiranja i mi ćemo Vaše zamisli sprovesti u realnost i to svetski vidljivu.

Hosting Srbija

Mi Vam nudimo jeftin i povoljan hosting u Srbiji. Naravno pravo prvenstva imaju klijenti koji se odluče da nas angažuju za izradu web sajta. Nudimo vam besplatnu migraciju vašeg sajta na naš hosting. Kod nas će vaš sajt biti bezbedan: