O čemu treba voditi računa prilikom izrade sajta

izrada sajta i bitni cinioci

SEO faktore koje treba uzeti u obzir kod On-page optimizacije web sajta

Optimizacija vašeg veb sajta na samoj stranici se često previdi, a to je istovremeno najlakši način da se rangirate za ključne reči u pretraživačima potpuno besplatno. Ovde je prikazano 10 najvažnijih faktora koje treba da uzmete u obzir kada pišete sadržaj i konstruišete optimizovan format za sve vaše veb sajtove. Nemojte da se osećate primorani da štrihirate svaki od ovih faktora ali osigurajte da ih makar razmotrite. Nikada nemojte da žrtvujete čitljivost i izgled zbog optimizacije jer će to da utiče na utisak posetioca, a na kraju to je ono što je zaista važno. Pravilna SEO na stranici će da vam omogući rangiranje za jako nisko kompetitivne ključne reči bez pomoći rada van vaše stranice.

1. Meta tagovi

Title&Description (naslov i opis) – Obezbedite zanimljive opise vašeg sadržaja! Ovo ne samo da će unapredi vaše rangiranje na pretraživačima, već će dodatno da doprinese povećanju klikova na stranici rezultata pretraživača.

2. Optimizovani URL-ovi

Nemojte koristiti URL-ove koji ovako izgledaju: websajt.com?p=123 (na primer).
Želimo URL-ove koji izgledaju ovako:
websajt.com/ime-proizvoda
websajt.com/ime-kategorije/ime-proizvoda
Ovo olakšava vašim posetiocima da čitaju i pomoći će da pretraživači prepoznaju o čemu se radi u vašem sadržaju.

3. Bez dupliranog sadržaja

Koji god CMS da koristite, pokušajte da ga personalizujete što je više moguće, bilo da je to WordPress, Joomla, ili bilo koja druga standardna struktura. U stvari možete da uspete samo personalizacijom teme koju koristite spajanjem sa strukturom. Stvoriti jedinstven sadržaj traži mnogo posla ali taj trud je veoma vredan na duže staze. Duplirani sadržaj se brzo otkriva i odmah se kažnjava i tako daje samo kratkoročne rezultate koji će podleći testu vremena. Duplirani sadržaj „može“ da se rangira ali to nije dobra strategija jer se obično ne održiv. Ovo je pretpostavka bazirana na brojnim studijama slučaja koje smo analizirali.

4. Sadržaj na stranicama

Dodajte mnogo sadržaja – što je više moguće kad god to možete. Google i ostali pretraživači vole dugačke sadržaje i oni im pružaju više materijala kojim mogu da se pozabave. Možete da razmišljate o tome na ovaj način: što vise sadržaja imate na stranici, Google i ostali pretraživači mogu sa više ključnih reči da povežu vaš sadržaj. Prosto rečeno, prikazivaćete se na više dugačkih pretraga.

Jedinstven sadržaj – nemojte da kopirate sadržaj sa drugih sajtova i objavljujete ga kod sebe. To je lako uraditi ali vam neće dati dobre rezultate. Ovo smo već pomenuli ali važno je da se još jednom naglasi.

5. Podstaknite ljude da ostave komentare

Ako imate deo za komentar na vašim postovima ili veb sajtu, obezbedite da podstaknete ljude da ostave komentare. Ovo će biti dodatak sadržaju na vašoj stranici i prikazivaćete se pri korišćenju još više termina za pretragu. Provokativan sadržaj zaista pomaže u započinjanju konverzacije. Čak i sami možete da je započnete, stavljajući prvi komentar.

6. Pokušajte da poboljšate performanse veb sajta

Koristite dodatke koji će da pomognu keširanje da bi se skinuo teret sa servera i smanjilo vreme čekanja za posetioce.

Optimizujte CSS kompilacijom svih vaših CSS fajlova u jedan. Često postoje dodatni programi ili plugini za ovo, u zavisnosti od vašeg CMS-a

Izvršite kompresiju slika koliko god da je to moguće. Nemojte previše da žrtvujete kvalitet ali budite svesni da one uzimaju mnogo protoka interneta za vaš server i obično su najveće stvari koje posetioci učitavaju.

Smanjite javascript gde god je to moguće. Ako uključite nepotrebne javascript biblioteke onda ih uklonite. Takođe, pretraživači ponekad teško mogu da razumeju stranicu pretrpanu javascript-om i ona može da uzrokuje sporost kod posetioca koji nemaju jak računar. Ne kažemo da ne koristite javascript, samo nemojte da koristite PREVIŠE javascript.
Diskutabilno je da li ovo zaista pomaže da se vaš veb sajt bolje rangira na pretraživačima, ali najverovatnije da da, i takođe će dovesti do povećanja konverzija i poverenja posetilaca. Niko ne voli spor veb sajt.

7. Kreirajte mape sajta za veb sajt

Mape sajte (često u XML formatu) pomažu paucima pretraživača da skeniraju vaš sajt. Možete da prijavite vašu mapu sajta na Google preko Webmaster Tools-a (veb master alati) – prijavite se ako već niste, potrebno je 5 minuta. Postoje brojni dodatni programi koji će automatski da naprave mapu sajta za vas svaki put kada ažurirate sadržaj. Na primer, WordPress ima odličan besplatni plugin „Yoast SEO Plugin“ koji će da automatizuje ovaj proces. Pazite da uključite slike i video u mapu sajta.

8. Postavite proizvode i/ili kategorije na početnu stranicu.

Ovo doprinosi da se podeli autoritet na ostale stranice sajta i srozava autoritet vaše početne stranice sajta. Ovo posebno važi za e-trgovine ali ovu tehniku treba primeniti i na ostalim tipovima sajtova.

9. Povežite stranice međusobno linkovima

Postavite tematski sadržaj na postove i stranice. Ovo uključuje preporučene proizvode, popularni sadržaj, itd. Ovo ne samo da će da pomogne da se podeli „blago linkova“ kroz sve vaše stranice, već će i da pomogne da se održi angažovanost posetilaca. U brojnim studijama slučaja je dokazano da nuđenje tematskog i popularnog sadržaja na vašem veb sajtu povećava broj pregleda stranice po posetiocu.

Ako imate bilo kakva pitanja ili komentare, molimo vas da nas kontaktirate korišćenjem kontakt forme ili kroz komentare. Uvek nam je zadovoljstvo da ponudim pomoć.