Virtualne panorame i virtualne šetnje

virtuelna panorama

Snimanje i izrada virtualnih panorama i virtualnih šetnji

Tehološka dostignuća danas su pravo čudo. Praktično sve što se zamisli, i poželi može da se sprovede u delo. Kompjuteri su nam olakšali život i povećali naše mogućnosti. Koliko samo stvari mnogi od nas ne bi bili u stanju da saznaju, nauče, istraže ili vide bez interneta. Ali uz pomoć informacionih tehnologija, prepreka kao da više nema. Isprva su audio uređaji bili nešto neverovatno, pa fotoaparati, zatim kamere…a danas se svi ti izumi kombinuju sa računarima. Običnu fotografiju zamenila je digitalna, ekrani računara polako zamenjuju televizore, a što i ne bi, kada na kompjuterima može da se nađe najbolje od najboljeg. Upravo iz tih kombinovanja, nastale su inovativne ideje poput virtualnih šetnji i panorama. U želji da što bolje promovišu i predstave određenu stvar, objekat, prostor, programeri su tragali za rešenjima i došli  su do njih, došli su do izuma virtualnih panorama i virtualnih šetnji.

O čemu je zapravo reč?

Kada se govori o virtualnoj panorami misli se na jedan posebno obrađeni skup snimaka nekog predela/prostorije. Ta obrada snimaka podrazumeva još kompjutersko spajanje u jednu interaktivno-pokretnu sliku. Ova slika je daleko više od obične slike, reč je o slici koju Vi okrećete, odnosno ugao gledanja koji pokriva slika je čitavih 360° x 180°. Ili prosto rečeno – pun krug. Vi zapravo pokretanjem miša na ekranu birate gde ćete da gledate – isred, iza, gore, dole, levo, desno…ovo odaje neverovatan utisak kao da ste zaista tamo na tom mestu/u toj prostoriji. Virtualne panorame, ili 3d panorame kako ih još zovu predviđeni su prvenstveno za kompjutersku reprodukciju ili CD prezentacije.

Krenuli smo od objašnjenja šta su to virtualne panorame, da bismo mogli lakše da vam predstavimo pojam virtualnih šetnji ili tura kako ih još zovu.  Prosto – virtualne ture su kombinacija dve ili više virtualnih panorama. Ovim spojem dva ili tri sferna prikaza, stiče se utisak kretanja po prostoriji/predelu. Zamislite samo, imate mogućnost da gledate u kojem god pravcu želite, i to ne samo iz jedne tačke, već i iz druge i iz treće, u zavisnosti koliko tačaka ima i koliko je virtualnih panorama kombinovano zavisiće i Vaš broj koraka, odnosno dužina „šetnje“. Ovi „koraci“ ili tačke, poznati su pod imenom „vruće tačke“, i one označavaju pravac kretanja i Vaš sledeći korak. Obzirom na na vrhunsku tehologiju kojom se prvo obavljaju snimci, a zatim i na savremene kompjuterske programe u kojima se obrada i kombinovanje radi, utisak da se zaista krećete je neverovatno realan.

Najčešća primena ovih virtualnih šetnji je na polju turističkog marketinga. Internet sajtovi koji se bave turizmom, sada imaju jednu fantastičnu mogućnost da privuku svoje klijente i u potpunosti im predstave svoju ponudu. Podaci kažu da čak 92,6 % svetskih putnika koristi internet kada planira bilo koje putovanje. Na ovaj način i njima je lakše da odaberu željenu lokaciju. Turistička tura ili virtualna tura? Istina je da nikada ne može biti isto posmatranje uživo nekog predela, pogotovo kada je o prirodi reč, i posmatranje na fotografiji, videu ili virtualnoj turi. Naravno da postoji razlika u osećaju, itd. ali nije to ni poenta ovih šetnji. Jednostavno one služe da na najpribližniji mogući način predstave tu neku lepotu ili proizvod, baš sa ciljem da bi privukli ljude da ga vide u realnosti. Dalje od ovakve vrste prezentacije, teško da će tehnologija napredovati (doduše to se nikad ne zna), ali nema ni potrebe, ovo je upravo onaj vrhunac tehnologije za kojim smo tragali.

Međutim nije turizam jedina oblast u internet marketingu kojoj su potrebne ovakve magične prezentacjie. Postoje i druge ustanove poput kulturnih, npr.muzeji i tome slično koje mogu imati mnogo korisiti od ovih virtualnih prikaza. Uostalom mnogobrojni sajtovi danas ih imaju, i ukoliko želite, da Vaš sajt parira konkurenciji nije na odmet zabaviti Vaše klijente. Možete prosto predstaviti prostor Vaše firme, kako biste im približili atmosferu u kojoj radite. Ovo su samo neke ideje i primeri, a mogućnosti su mnoge. Ukoliko već imate svoju zamisao, obratite nam se i mi ćemo kreirati virtualnu panoramu ili šetnju baš onako kako želite. Ako ne znate tačno kako bi se to uklopilo sa Vašom firmom/organizacijom, možemo Vam predložiti neku ideju, pa da zajedno dođemo do najboljeg rešenja. Virtualne panorame i virtualne ture su budućnost internet marketinga koja je stigla.

Najveća prednost ovih prezentacija je u realističkom ustisku koji odaje, privlačenju pažnje jer je to nešto novo i veoma atraktivno. Takođe prilično je jednostavan način za prezentovanje jer je sve prikazano i ne mora se mnogo pisati i objašnjavati, to je jedan brz i kranje efektan način da prikažete sve što želite. AkoVas brine brzina učitavanja, nemojte se mnogo brinuti, brzina u principu zavisi od brzine interneta koji koristi klijent, a danas više skoro i da ne postoji spor internet. Naravno i  izuzetna lakoća snalaženja je još jedna prednost. Virtualne šetnje se prave u programu čiji je finalni proizvod prilično logičan i udoban za boravak. Zvuk, muzika su opcioni i korisnici ih mogu isključiti na jedan klik.

Za sada su otkrivene samo prednosti ovakvih virtualnih tura i virtualnih panorama  na sajtovima. A njihov početak je bio još 1994. godine. Sada ih koristi veliki broj sajtova, a bez njih sajt može delovati zastarelo. Ove prezentacije podižu Vaš sajt u vrhove pretraga jer  ga čine modernim, atraktvinim i efikasnim. Kvalitetnom i realističkom reklamom nemate šta da izgubite. Olakšajte potragu Vašim klijentima, javite nam se da obogatimo Vaš sajt!